In de duistere wereld van de drugs

Wat ervaren druggebruikers en hoe ga je daar als hulpverlener mee om. Tien hulpverleners hebben onder de leiding van Gerda Driegen en Marcel ten Veen de cursus EHBDD gevolgd en  “geroken en gesnoven” aan diverse soorten drugs. Aan de hand van een aantal films en uitbeelding door Marcel hebben we gezien wat voor uitwerking drugs op de gebruikers kunnen hebben. Vast staat wel dat elke “drug” een ander uitwerking heeft en dus ook een andere benadering gewenst is. Zo kan het gebeuren dat je bij een slachtoffer komt die grote zwarte spinnen ziet die jij niet ziet en ook nooit zult zien omdat ze er niet zijn maar dat weet het slachtoffer niet. Ook kun je een gebruiker tegenkomen die over de grond kruipt en kikkers ziet springen, natuurlijk weet jij dat ze er niet zijn maar ja het slachtoffer ” ziet” ze wel. En dan kan het zo maar gebeuren dat je niet in actie moet komen maar  rustig af moet wachten tot de drugs is uitgewerkt. Een apart en best wel heftig onderdeel van de training was een parcours lopen met speciale brillen op zodat je kon ervaren wat de gebruiker ziet/niet ziet als hij/zij drugs heeft gebruikt. Naast alle info kregen we ook een aantal handige tips hoe je een slachtoffer kunt benaderen en hoe je een slachtoffer als dat nodig is mee kunt nemen.

We proberen in het najaar nog een EHBDD cursus te organiseren. Info volgt t.z.t. via de mail.